RADIONICA: DONACIJA – PSIHOLOŠKA BARIJERA ILI ŠANSA ZA POTOMSTVO?

Praksa je pokazala da je vrlo često neophodna podrška, parovima koji prolaze kroz procedure VTO, posebno kada je u pitanju donacija reproduktivnih ćelija. Ova tema rađa mnogo novih pitanja i nejasnoća kod parova, ne samo zato što možda ne razumemo sve delove procedure u potpunosti, ili ih ne tumačimo na pravi način, nego se javlja i niz najrazličitijih emocija, gde je strah jedna od najdominantnijih. Upravo zato se trudimo da vam približimo čitavu metodologiju lečenja neplodnosti donacijom reproduktivnih ćelija i detaljnije vas upoznamo sa ovom procedurom i što je najvažnije, pružimo podršku.

Ovaj put podršku kroz odgovore na vaša pitanja pružiće lekari i psiholog koji nam dolaze sa klinike Pronatal Beograd.

Radionica se održava u okviru Festivala potomognute oplodnje, koji je organizovan 14. oktobra na Novom Beogradu s početkom u 13 časova.

Mesto održavanja Festivala je hotel Holiday Inn, ulica Španskih boraca 74.

Podrška nije uvek usmerena samo ka pojašnjenju same procedure i davanju svih neophodnih informacija. Vrlo često, kada se upuštate u ovu veliku pustolovinu, u borbu za potomstvo, javljaju se različita i vrlo duboka osećanja koja ukoliko se na vreme ne razjasne, mogu da dovedu do osećaja nesigurnosti ili gubitka samopouzdanja, vere, nade i ono što je najteže, do gubitka volje…

Kada se izborimo sa nepoznatim, upoznamo proceduru i sve što nas čeka na tom putu, a naš izbor i šanse na kraju ipak budu usmerene ka donaciji reproduktivnih ćelija, tada se javljaju neka sasvim nova pitanja, nedoumice, pritisci i poteškoće. Najčešće nas zanimaju svi odgovori koji bi nam ponudili što više saznanja o donorki ili donoru. Tu je niz drugih dilema: Kako ćemo mi proći kroz sve to? Da li ćemo prihvatiti dete? Da li ćemo moći da ga prihvatimo kao svoje? Da li će ličiti na mene? Kakva je ta naša donorka ili donor? Da li će dete biti potpuno zdravo? Da li ću se pokajati zbog svoje odluke?….

Odluka da se neko upusti u proceduru vantelesne oplodnje sa doniranim reproduktivnim materijalom nije jednostavna i ni malo laka. Podjednako teško pada i muškarcima i ženama. Čini se da kod većine parova ostaje pitanje da li je trebalo da pokušamo bar još jednu proceduru sa svojim ćelijama, možda bi se ipak dogodilo čudo…

Moramo pomenuti još jedan važan i prilično izazovan faktor, stavovi i pritisak okoline na ovakvu vrstu odluke. To je ceo skup vrlo različitih emocija, koje dovode naše telo i um u stanje stresa, što opet može uticati na ishod same procedure. Neretko je da  parovi i odustanu od procedure ili je besomučno odlažu iz straha da ne pogreše ili iz nesigurnosti da li je odluka prava i da li par sigurno i odlučno stoji iza nje. A vreme je ključno – presudno za uspeh vantelesne oplodnje, pogotovo kod žena koje vremenom gube svoju ovarijalnu rezervu.

Potrebna vam je pomoć kako bi povratili optimizam, uhvatili se u koštac sa ovako složenom situacijom i prihvatili svoju šansu – često jedinu preostalu šansu za roditeljstvo! Tu neophodnu pomoć možemo potražiti kod psihologa, koji nam vrlo često nije dostupan.

Zato će naši prijatelji iz klinike „Pronatal Beograd“  – profesorka doktorka Sanja Sibinčić, regionalna menadžerka Pronatal grupacije i lekar sa više od 27 godina iskustva u vantelesnoj oplodnji, profesor doktor Aleksandar Ljubić, ginekolog sa višegodišnjim iskustvom u oblasti lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje i Bojana Glušac Draslar psihoterpeutkinja sa stažom od preko 25 godina u oblasti mentalnog zdravlja, razvoja ljudi, edukacije i supervizije, održati besplatnu radionicu na kojoj će se govoriti o svim nedoumicama sa kojima se susreću parovi koji su procesu donošenja odluke ili su već započeli VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom.

Broj ljudi na ovoj radionici je ograničen na 25, prijava je obavezna.

Svoje prisustvo na radionici možete prijaviti Udruženju Šansa za roditeljstvo u kontakt formi u nastavku teksta i na taj način osigurati mesto i iskoristiti priliku da porazgovarate sa stručnim ljudima koji vam mogu pružiti podršku.

SVA MESTA SU POPUNJENA.