LABORATORIJA UŽIVO

Na prethodnom Festivalu veliko interesovanje izazazvala je IVF Laboratorija uživo. Parovi i pojedinci su bukvalno čekali u redu kako bi pod miskoskopom videli jajnu ćeliju, spermatozoid, embrion. Pitali su embriologe kako izgleda čišćenje ćelija, kako plivaju spermatozoidi, raspitivali se o načinima oplodnje, IVF metodi, ICSI metodi…Embriolozi iz Udruženja emebriologa Srbije dva dana su imali pune ruke posla. Posebnu zahvalnost dugujemo baš njima koji su nam posvećeno govorili o postupku stvaranja novog života pod mikroskopom.

Znači, naučnik koji spaja spermatozoid i jajnu ćeliju i potpomaže da dobijeni embrioni rastu u kontrolisanoj sredini jeste embriolog. Pristup laboratoriji, ili embriologu, u toku IVF procedure je ograničen u većini klinika. Iako su iza scene, embriolozi predstavljaju veliki deo IVF putovanja. Zato im na našem Trećem Festivalu još jednom dajemo posebno mesto. – njihov i vaš kutak – IVF Laboratoriju uživo.

295 - Konferencija-395
158 - Konferencija- (2)
102 - Konferencija-201
154 - Konferencija-253
620 - Konferencija-719
165 - Konferencija-264
559-Konferencija-658-1-1024x683
164 - Konferencija-263
572 - Konferencija-671

Moći ćete da vidite šta se zbiva iza kulisa – kako izgleda proces oplodnje reproduktivnih ćelija, šta sve to embriolog radi, šta koristi, kako izgleda jedan ovakav delikatan proces stvaranja novog života.

Pogledaćete kroz mikroskop, videćete medijume, epruvete, pipete, Petrijevu šolju i sve ono što učestvuje u stvaranju novog života ali će vam embriolozi objasniti i ceo tok oplodnje.

Tačno je da nam je uvek zanimljivo i neshvatljivo baš ono što ne možemo da vidimo i dodirnemo! Naučnici kažu da je jajna ćelija najveća ćelija u ljudskom organizmu, da se spermatozoidi jako nespretno i smešno kreću i udaraju glavama, pa hajde da sve to proverimo zajedno u Laboratoriji uživo.

Svaka jajna ćelija, spermatozoid i njihova kombinacija su različiti. To znači da svaki pokušaj IVF-a koristi različite reproduktivne ćelije i da je svaki taj pokušaj drugačije iskustvo.

Cilj Laboratorije uživo je da približimo svim ljudima proces vantelesne oplodnje nikako veštačke oplodnje jer ničeg veštačkog u tome nema. Zato dođite da zavirite!

Preporučeno je nošenje zaštitnih maski na samom događaju, a sve u cilju zaštite svih posetilaca od virusa COVID-19.

Autorka: Sandra Jovanović
Šansa za roditeljstvo

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje dela ili celog teksta, kao i slika i video snimaka bez navođenja izvora!